Прва посета Његове Светости Патријарха Иринеја храму Светога Јована Владимира


ПОСЕТА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОВАНА 
ВЛАДИМИРА У БЕОГРАДУ 

 

Због обавеза које је Његова Светост имала у царскоме граду Нишу, и немогућности да присуствује прослави црквене славе у петак 04. јуна, на молбу свештенства и вернога народа ове цркве Његова Светост Патријарх Србски господин Иринеј, на прву недељу Петровскога поста посетио је цркву светог Јована Владимира у Београду и служио свету Архијерејску Литургију заједно са свештеницима овога храма.

Његовој Светости саслуживали су протојереј-ставрофор Ристо Перић, јереј Драган Шовљански-старешина цркве, протођакон Томислав Милановић, протођакон Стевица Рапајић и ђакон Драган Танасијевић. На светој Литургији Његова Светост је причестио велики број деце и верника, а у пригодној беседи подсетио народ на значај поста за спасење као и велику улогу личности светога краља Јована Владимира у српској цркви.

Након свете Литургије старешина цркве отац Драган упознао је Његову Светост о историји ове цркве, једине у Србији, и њене младе заједнице, њеном настанку, изградњи и плановима даљих радова. Отац Драган је нагласио да идеја о изградњи овога храма је потекла од стране цркве светог Јована Крститеља на Централном гробљу и њихових свештеника. Црква је изграђена благослом БлаженоПочившег Патријарха Србскога Павла а у временском раздобљу од 1994.год .до 1998.год. Главни пројекат цркве је израдила Љубица Бошњак, а највише заслуга за њену изградњу има протојереј-ставрофор Јован Благојевић бивши старешина ове цркве. Поред цркве налази се и велелепни парохијски дом који је завршен у задњих годину дана, а који такође прикупља велики број верника на часовима веронауке, концертима, представама и духовним вечерима које се овде одржавају. Отац Драган је упознао Његову Светост и са управом цркве која има велику заслугу за изглед ових велелепних објеката.

Неизбежна тема за трпезом љубави која је спремљена у част доласка Његове Светости,након свете Литургије, је поклоничко путовање свештеника и верника ове цркве Албанији, односно поклоњење моштима светог Јована Владимира у Тирани, у октобру месецу прошле године. Отац Драган је предочио Његовој Светости утиске са путовања и нагласио велики утицај моштију светога краља који оне имају у Албанској Православној Цркви.
Верници су посетили и Елбасан, манастир Шин Ђон који је посвећен светоме краљу, а у којем су и налазиле мошти до пре неку годину када су пребачене у Тирану, као и о дочеку житеља и деце православних Албанаца у овоме месту. Према речима свештеника у Тирани мошти светога краља помажу свакодневно свима верницима који им се моле, а они су претежно албанске националности па чак и муслиманске вероисповести. Поред Албаније верници су посетили и светиње по Охриду али најупечатљивија је била посета манастирима светог Климента, светог Наума и светог Јована Бигорског.

Отац Драган се захвалио Његовој Светости на датом благослову за понављање овога путовања, и поклоњењу моштима, које ће поново бити реализовано 16.септембра ове године. Пун утисака и задовољства Његова Светост на крају је поздравила свештенике и вернике ове цркве и најавила поновни долазак у скорије време.

Света Литугија у храму Светога Јована Владимира
 

patrijarh-irinej3.jpg

 • Јутрење : 7:30
 • Вечерње: 17:00
 • Бденије уочи недеље и празника: 17:00
 • Света литургија: недељом и празником у 9:00,суботом у 7,30
 • Акатист Светом Јовану Владимиру:уторком у 17,00
 • Акатист Пресветој Богородици Млекопитатељници:четвртком  у 17,00
 • Духовне трибине: четвртком  после Акатиста
 • Калиграфија за децу: суботом од 10:00 до 11:00
 • Хор за децу:суботом од 11:00 до 12:00
 • Пређеосвећене Литургије у току Васкршњег поста средом и петком у 07:00
 • Пријем нових чланова хора сваке недеље после Свете Литургије


Molitveno pravilo ZA SPAS SRPSKOG NARODA

Нови завјет

Светосавље - Дела Светих Отаца

Светосавље - Житија Светих

Светосавље - Правила и закони

Православни мисионарски центарRadio SLOVO LJUBVE

Kонтакт

 

Aдреса

Игњата Јоба 75, Београд
(Медаковић насеље)
 

Tелефон

+381 (0) 7473 421
 

Email Aдреса

svjovanvladimir@gmail.com